17.7 C
Athens
Παρασκευή 29 Μαρ 2024
spot_img

DHS Σάρωση προσώπων όλων των ταξιδιωτών στις ΗΠΑ

Το μέτρο ασφάλειας αποτελεί μέρος ενός νέου προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS) που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2016, όταν το DHS συνεργάστηκε με τις δύο εταιρείες αεροπορικών εταιρειών τη Delta και τη JetBlue για την εισαγωγή συστημάτων αναγνώρισης προσώπου στις διεθνείς πτήσεις.

Η σάρωση προσώπου θα βοηθήσει τόσο τις αεροπορικές εταιρείες όσο και τους πράκτορες του CBP (U.S. Customs and Border Protection)

Οι ταξιδιώτες υποτίθεται ότι θα κάθονται μπροστά από μια κάμερα που θα σαρώνει το πρόσωπό τους και θα αποθηκεύει την εικόνα τους πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο τους. Το σύστημα θα συγκρίνει τη σάρωση προσώπου με φωτογραφίες διαβατηρίων ή άλλες εικόνες επιβατών για να διαπιστώνει εάν ταιριάζουν με την ταυτότητα του ατόμου που καταγράφεται σε κάθε δηλωτικό πτήσης.

Οι εταιρείες Delta και JetBlue αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα επιταχύνει τους ελέγχους επιβίβασης. Αντίγραφα των φωτογραφιών θα αποστέλλονται επίσης στο σύστημα Τελωνειακής και Συνοριακής Προστασίας ή Customs and Border Protection (CBP) των ΗΠΑ που εντοπίζει ανθρώπους με πλαστά διαβατήρια ή ή με διαβατήρια που έχουν λήξει.

Δοκιμές για αυτό το νέο σύστημα σάρωσης προσώπου έχουν γίνει από το 2016 σε αεροδρόμια της Ατλάντα, της Βοστώνης, στο Σικάγο, το Χιούστον, τη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον σε επιλεγμένες διεθνείς πτήσεις.

Το σύστημα υποτίθεται ότι δεν σαρώνει Αμερικανούς πολίτες. Αλλά το κάνει.

Το DHS, μέσω της CBP, έχει συγκεντρώσει ήδη δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίες από αλλοδαπούς που εισερχόταν στις ΗΠΑ από το 2004.

Το Κογκρέσο και η κυβέρνηση Obama ενέκριναν την επέκταση αυτού του προγράμματος συλλογής δεδομένων βιομετρικών στοιχείων ώστε να συμπεριλάβει τους ταξιδιώτες που εισέρχονται και εξέρχονται από τις ΗΠΑ, από τον αέρα, θάλασσα και ξηρά.

Το Κογκρέσο, και αργότερα ο Πρόεδρος Trump μέσω μιας εκτελεστικής εντολής, διευκρίνισε ότι στο πρόγραμμα αυτό δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται οι Αμερικανοί πολίτες. Παρόλα αυτά, οι δοκιμές που διεξήγαγε το DHS από τον Ιούνιο του 2016 έχουν σαρώσει και Αμερικάνους ταξιδιώτες.

Σύμφωνα με μια έκθεση του DHS που αφορά την πρόοδο του προγράμματος, το υπουργείο φέρεται να γνωρίζει ότι σαρώνουν πρόσωπα Αμερικάνων πολιτών, σε αντίθεση με την εκτελεστική εντολή του Κογκρέσου και του Προέδρου Trump.

“Εάν ένας πολίτης των ΗΠΑ ζητήσει να μην συμμετάσχει στην TVS [Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Ταξιδιωτών], η ταυτότητά του μπορεί να εξακριβωθεί από έναν διαθέσιμο Αξιωματικό του CBP μέσω χειρωνακτικής επεξεργασίας”, ανέφερε η υπηρεσία σε μια έκθεση το Μαΐο, αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι και τα πρόσωπα Αμερικάνων πολιτών, σαρώνονται μαζικά.

Η κριτική που δέχτηκε το πρόγραμμα από πολίτες των ΗΠΑ και ομάδες προστασίας της ιδιωτικής ζωής δεν φαίνεται να είχε αντίκτυπο στο πρόγραμμα του DHS, το οποίο έδωσε μια απάνθρωπη απάντηση αναφέροντας ότι όσοι δεν θέλουν να σαρωθούν τα πρόσωπά τους, δεν πρέπει να ταξιδεύουν.

“Ο μόνος τρόπος για ένα άτομο να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπόκειται σε συλλογή βιομετρικών πληροφοριών όταν ταξιδεύει σε διεθνές επίπεδο είναι να αποφύγει να ταξιδέψει”, δήλωσε το DHS.

Το σύστημα θα γίνει μόνιμο από το 2018

Το σύστημα σάρωσης προσώπου προγραμματίζεται να ξεκινήσει επίσημα το 2018 με περισσότερους συνεργάτες αεροπορικών εταιρειών. Το σύστημα θα επεκταθεί και στα λιμάνια και στα χερσαία σημεία ελέγχου των συνόρων των ΗΠΑ. Το DHS ανέφερε ότι οι φωτογραφίες των σαρωμένων προσώπων διαγράφονται αυτόματα από το σύστημά τους μετά από 14 ημέρες.

Φυσικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι κυβερνητικές υπηρεσίες στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιήσει τη βάση δεδομένων με φωτογραφίες πολιτών των ΗΠΑ χωρίς άδεια. Το FBI χρησιμοποίησε μία από αυτές τις βάσεις δεδομένων για να εντοπίσει εγκληματίες.

Οι σαρώσεις προσώπου δεν θεωρούνται από τις πιο ακριβείς μεθόδους αναγνώρισης βιομετρικών στοιχείων και πολλοί υποστηρίζουν ότι οι εσφαλμένες ταυτοποιήσεις ενδέχεται να καταστρέψουν τα ταξιδιωτικά σχέδια πολλών ανθρώπων ή ότι μερικοί θα έμπαιναν αυτόματα στον κατάλογο απαγόρευσης εισόδου των ΗΠΑ.

Πηγή:secnews.gr
paremvasi.net
paremvasi.net
Αρχισυντάκτης

Σχετικά Άρθρα

Μείνετε σε επαφή

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
18ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
-Διαφήμιση-spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ