Καλλιέργεια μαρουλιού: Στα Ίρια έξι ποικιλίες δίνουν εισόδημα όλο τον χρόνο

0
36

Σε άνθηση βρίσκεται η καλλιέργεια μαρουλιού στην Αργολίδα και ειδικότερα στην περιοχή των Ιρίων, όπου πέρα από την καλλιέργεια της αγκινάρας, οι παραγωγοί έχουν περάσει και στην καλλιέργεια μαρουλιών, επιλέγοντας μάλιστα έξι ποικιλίες, ώστε να έχουν παραγωγή όλο τον χρόνο και να καλύπτουν όλες τις ανάγκες με αυτό το προϊόν. Η δραστηριοποίηση στην περιοχή μεγάλων εταιρειών έχει οδηγήσει αρκετούς παραγωγούς στην επιλογή της συμβολαιακής γεωργίας.

Ένας από τους παλαιότερους παραγωγούς μαρουλιών είναι ο Θωμάς Χουντάλας, ο οποίος, μιλώντας στην «ΥΧ», τόνισε ότι « η συμβολαιακή γεωργία μάς δίνει το δικαίωμα να αφοσιωνόμαστε με ηρεμία στην παραγωγή και να παράγουμε υψηλής ποιότητας προϊόντα, αφού έχουμε επιλύσει το βασικότερο πρόβλημα, που είναι η διάθεση του προϊόντος και δεν έχουμε καθόλου άγχος». Σύμφωνα με τον ίδιο, που στο παρελθόν είχε διατελέσει και πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας, «στα Ίρια, το μαρούλι άρχισε να μπαίνει τη δεκαετία του ‘80 και από εκείνη τη χρονιά συνεχώς αυξανόταν η παραγωγή. Η τιμή του μαρουλιού δεν είναι καθόλου σταθερή και οι μόνοι που έχουν ήσυχο το κεφάλι τους είναι αυτοί που είναι ενταγμένοι στην συμβολαιακή καλλιέργεια».

Αυτή την στιγμή στην περιοχή καλλιεργούνται 3.000 στρέμματα περίπου, των οποίων η απόδοση είναι 6.000-8.000 μαρούλια ανά στρέμμα. Όπως μας επεσήμανε ο κ. Χουντάλας, όσοι κινούνται μόνοι τους καθορίζουν την τιμή τους με το κομμάτι, ενώ στη συμβολαιακή η τιμή καθορίζεται ανά κιλό. Η τιμή του μαρουλιού καθορίστηκε φέτος από 0,15 έως τα 0,25 ευρώ ανά τεμάχιο. Το κόστος καλλιέργειας μαρουλιού Άισμπεργκ στην περιοχή καθορίζεται στα 1.000 ευρώ ανά στρέμμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ