Πλάτανος 1600 ετών(!) στα Σεβαστειανά Σκύδρας ανακηρύχθηκε «Διατηρητέο μνημείο της φύσης»

0
716

Εκδήλωση ανακήρυξης πλατάνου σε «Διατηρητέο μνημείο της φύσης», διοργάνωσαν ο Σύλλογος Ποντίων Σεβαστειανών «Πυρρίχιος», σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Σεβαστειανών και την Περιβαλλοντική Ομάδα της περιοχής, υπό την αιγίδα του Δήμου Σκύδρας, την Κυριακή 21 Μαΐου 2017 στις 18:00, στην πλατεία Σεβαστειανών.
Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία προστασίας του περιβάλλοντος η ανακήρυξη ως Προστατευόμενου Μνημείου της φύσης του πλατάνου των 1600 χρόνων στα Σεβαστειανά «μετά από 23 χρόνια αγώνα του δασολόγου- ερευνητή Νίκου Γρηγοριάδη και φορέων της περιοχής που τώρα δικαιώθηκε», όπως σημειώνει ο βουλευτής Γιάννης Σηφάκης, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση. Τόνισε επίσης ότι «η ανακήρυξη του υπεραιωνόβιου πλατάνου σε μνημείο της φύσης συμβάλλει στην προστασία του με μέτρα που θα επιβληθούν εξασφαλίζοντας την παράδοση του σε καλή κατάσταση στα παιδιά και τα εγγόνια μας».
Η βοτανική, αισθητική και ιστορική του αξία πολύ μεγάλη. Ο αγώνας του Νίκου Γρηγοριάδη, με καταγωγή από την περιοχή, που κινητοποίησε 23 χρόνια τώρα τον Δήμο, το Τοπικό Διαμέρισμα, τον πολιτιστικό σύλλογο και τον σύλλογο προστασίας της φύσης στην περιοχή έφερε αποτέλεσμα με βάση την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης να αναβιώσει τον θεσμό της ανακήρυξης διατηρητέων μνημείων της φύσης.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου, η υπεύθυνη λειτουργίας του ΚΠΕ Σοφία Θεοδωρίδου, ο δασολόγος-ερευνητής Νίκος Γρηγοριάδης, ο πρώην βουλευτής Δάνης Τζαμτζής, η Δασάρχης Έδεσσας Σοφία Βαβούρη καθώς και δασολόγος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που μίλησε για την σχέση του Πλατάνου γενικά με τον άνθρωπο πολιτιστικά, βιωματικά κλπ και την εμπειρία της από πλατάνους της Ηπείρου.
Μετά το τέλος και των πολύ όμορφων δρώμενων που είχαν ετοιμάσει το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο Σεβαστειανών έγινε η τελετή αποκάλυψης της μαρμάρινης πλάκας του μνημείου και τα εγκαίνια του νεοσύστατου λαογραφικού μουσείου του χωριού.

https://dasarxeio.com/2017/03/29/119-6/

«Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» κηρύχθηκε ο αιωνόβιος πλάτανος (Πλάτανος ο ανατολικός, Platanus orientalis) που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Τοπικής Κοινότητας Σεβαστειανών του Δήμου Σκύδρας.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση που υπογράφει ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, κ. Νικήτας Φραγκισκάκης, το αιωνόβιο πλατάνι έχει ηλικία περίπου 1.638 έτη (με απόκλιση/τυπικό σφάλμα 30-50 έτη), ύψος 30 m, διάμετρο στο σημερινό ύψος του εδάφους 4,68 m, περιφέρεια κορμού στο ύψος του υπάρχοντος εδάφους 14,70 m, εκτιμώμενο ύψος έναρξης κόμης 50 cm, μήκος και πλάτος κόμης σε εδαφική κάτοψη 30,5 m και 28,0 m αντίστοιχα.

Το εν λόγω άτομο πλατάνου που κηρύσσεται «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» έχει ιδιαίτερη βοτανική, οικολογική, αισθητική, ιστορική και πολιτισμική αξίας και μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό πόρο.

Η Διεύθυνση Δασών Πέλλας, στην οποία ανατίθεται η διαχείριση του «Διατηρητέου Μνημείου της Φύσης», θα εκδώσει Δασική Απαγορευτική Διάταξη (Δ.Α.Δ.) όπου και θα αναφέρονται οι απαγορεύσεις και οι κυρώσεις επί των παραβάσεων αναφορικά με το αιωνόβιο πλατάνι της κεντρικής πλατείας των Σεβαστειανών.
Η απόφαση ΕΔΩ