Χωρίς ποιοτικούς ελέγχους το γάλα στην κεντρική Μακεδονία-“Ο βιομήχανος το ελέγχει” λένε οι κτηνοτρόφοι

0
63
LABORATORIO CONCAST PER LE ANALISI DEL LATTE E DEI FORMAGGI.© FOTO MATTEO RENSI. Archivio Ufficio Stampa Provincia autonoma di Trento

Με έξι υπαλλήλους για την κεντρική Μακεδονία καλείται να διεξάγει ελέγχους ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος στα γαλακτοκομικά προϊόντα, καταγγέλλει στον Alpha 96,5 ο Θωμάς Καρυπίδης, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Παιονίας Κιλκίς.

Όπως εξηγεί ο ίδιος μόνο οι 400 γαλακτοβιομηχανίες οι οποίες λειτουργούν στην Ελλάδα ελέγχουν την ποιότητα του γάλακτος και των υπόλοιπων προϊόντων και προσθέτει για τον ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ πως “εδώ και τρία χρόνια δεν έχω δει να παίρνουν γάλα από το βυτίο να μας στέλνει το μήνυμα. Εμείς δεχόμαστε μήνυμα από το βιομήχανο που παίρνει το γάλα. Ο βιομήχανος το ελέγχει, ο βιομήχανος βγάζει τα αποτελέσματα και μας τα στέλνει”.

Συν τοις άλλοις, ο κ. Καρυπίδης κάνει λόγο για νέο καρτέλ των γαλακτοβιομηχανιών, αναφέροντας πως “οι εισαγωγές και η νέα μορφή καρτέλ που έχουν σχηματίσει οι γαλακτοβιομήχανοι με την ποιοτική υποβάθμιση του γάλακτος μας έχουν κατεβάσει τις τιμές, που δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε”

Παράλληλα, ο κ. Καρυπίδης κάνει λόγο στον Alpha 96,5 για νέο καρτέλ των γαλακτοβιομηχανιών, αναφέροντας πως «οι εισαγωγές και η νέα μορφή καρτέλ που έχουν σχηματίσει οι γαλακτοβιομήχανοι με την ποιοτική υποβάθμιση του γάλακτος μας έχουν κατεβάσει τις τιμές, που δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε».
Κατά τον κ. Καρυπίδη ο λόγος που οι γαλακτοβιομηχανίες γυρνούν την πλάτη στους Έλληνες κτηνοτρόφους κρύβεται πίσω από τις εισαγωγές φθηνότερου γάλακτος από την Βουλγαρία και την Ιταλία.
«Κανείς δεν ελέγχει αν το εισαγόμενο γάλα μπαίνει στην φέτα», σημείωσε ο κ. Καρυπίδης.
Τα στοιχεία πάντως που παρέθεσε μιλώντας στο Ρ/Θ προκαλούν προβληματισμό.
Από Έλληνες παραγωγούς παράγονται 610.000 τόνοι πρόβειου γάλακτος και άλλοι 141.000 τόνοι γίδινου.
Από την παραπάνω ποσότητα μπορούν να παραχθούν μέχρι 130.000 τόνοι φέτας, όταν η ζήτηση μόνον για την Ευρώπη ανέρχεται σε 500.000 τόνους.

Ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό 

Μετά από σύσκεψη στο Κιλκίς οι κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να ζητήσουν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα όταν θα έρθει στην Θεσσαλονίκη.
Δίνουν διορία για το ραντεβού μέχρι το τέλος Ιουνίου, διαφορετικά προειδοποιούν με κινητοποιήσεις. Στα πλάνα τους και το κλείσιμο δρόμων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ